Glupom treba reci da je glup, i tacka.

 

Moje prvo upoznavanje sa Americkim skolskim sistemom je bilo zapanjujuce, bolno i sto kazu, ne ponovilo se!

Kod nas je to skroz drugacije. Na primjer, znam da cete se svi sloziti sa cinjenicom da smo, bar u ona vremena, svi strijepili od ucitelja i profesora. Ma nisi smjeo da pisnes, inace dobio bi po dlanovima, ili kako su to vec pojedini ucitelji cinili, nekad i po guzici. Ucitelj je bio kao roditelj, od njega te je bilo strah, i morao si mu pokazati isto postovanje kao sto si to radio sa roditeljima. Nekad,  cak i vise od toga.

Ovdje je to skroz naopako. Sjecate li se djackih dana? Znam sigurno da je u svakom razredu bio odlikas, a i bilo je onih malo ‘manje’ nadarenih, koji su se jedva izvlacili sa dvojkom. E sad, neki su to radili iz bezobrazluka, a neki iz prostog razloga so nisu bili bas inteligentni. Jooooj kako to smijem reci, jel’ da? Znam dobro da su ucitelji ismijavali “glupe” djake. Ono, tipa, “sjedi gdje si, ni za gdje si nisi”, ili “tupsone tupi”.  Znaci, ta neka “glupost” se izvikivala, i onda smo mi ostali djaci uvjek strepili da, ako pogresno odgovorimo na pitanje, reci ce nam ucitelj da smo i mi glupi. Ja se nikad nisam bojala lose ocijene, koliko sam se bojala da ce mi uciteljica reci da sam glupa.  Dal’ je to dobro? Ne znam. Medjutim, ovdje je to drugacije.

Ovdje se ne smijes drugima rugati da su glupi. Na to gledaju ( bar u skolama) kao neku bolest, i sad, nije ucenik kriv/kriva sto je glup/glupa. Dobro, slazem se. Medjutim, prisjecam se zadnje godine srednje skole, ovdje u Americi.

Matematika. Geometrija, da budem preciznija. Do mene sjedi jedna plavusa, sa plasticnim noktima isaranim kojecim, izbjeljenje kose, sa raznim nijansama varikine- nesto sto je u skorije vrijeme izbljedjeno, pomjesano sa pramenovima kose koje je promasila tom istom varikinom, pa su malko vise zuti. Sto bi reko moj tata, kao “oshtrisimus”.  Meni je muka bilo, ne toliko zbog nje, koliko zbog cinjenice da oni tek u zadnjem razredu srednje skole se prvi put susrecu sa sestarom. Dobro, cast izuzecima, neki su to radili i prije, ali vecina u tom razredu, nikada nije drzala sestar u ruci. Sjecah se tad onih mojih davnih dana, i Pitagorine teoreme koje sam u sedmom osnovne znala na pamet, i imala sam peticu iz matematike. Obozavala sam Pitagoru. No, da se vratim na temu.

Uze Plavusa sestar u ruke. Onako onim gubavim plasticnim noktima, jedva ga drzi. Zadatak je bio da se nacrta kruznica. Ej, kruznica! Ja je nacrtah, i sad cekam da ostali zavrse. Ona drzi onaj sestar i papir. Vidim, pati se. Neka, mislim se, kozo jedna. Gledam i dalje. Ujednom, ajme meni, umrijecu!!!

Plavusa zabode onaj sestar u papir, onako kao da zeli probit do kostane srzi onog papira. Drugom rukom pocela je da spretno okrece papir, dok je sestar stajao u nepomicnom stanju. Tako je gurala papir okolo, dok je sestar stajao na istom mjestu, dok nije izgurala papir za 360 stepeni i nacrtala neku mlitavu kruznicu.  Umjesto da je sestarom obrnula krug po papiru, ona kontra, i okrece papir.

Pa dal’ je to moguce? Ja je gledam, onako, dodje mi da je motkom po tim istim plasticnim noktima lupim, dok zvjezde ne prebroji. Muka mi je bila pola sata, nisam mogla sebi doci. Gledam u nastavnicu, i ona joj pridje. Ja ocekujem, nadam se “e sad cesh batina dobit” ( valjda to ono Balkansko u meni), kad nastavnica onako drago, milo, kao malom djetetu, “very good job!”.  Ej ona nju hvali!! Hvali je za onu gubavu kruznicu! Mrak mi je pao.

Znaci , ne smijes se rugati drugima sto su glupi, jer, naravno, nije to njihova krivica, i vjerovatno pate od ne znam ti ja kojih izumljenih bolesti, deficit paznje, ostala govna, da ne nabrajam. Znaci, plavusa sa gubavim plasticnim noktima nije odskakanje od norme, vec norma medju srednjoskolskom djecom u Americi. Ona ima problema, mislim, jel? Ima poteskoca sa zapazanjem, ucenjem, i tako to. Sve sve, ali ne reci da je glupa. Mora da postoji medicinsko objasnjenje sto je ona takva. Nedaj boze reci da je glupa. I onda se pitamo sto je svaka nova generacija u ovoj zemlji sve vise i vise degenericna…pa eto.

Mozda sam ja pregruba u ovom mom zapazanju, ali i dalje tvrdim- glupom treba reci da je glup, i tacka.

3 komentara

Komentariši